Rondleidingen Aaltense Gängeskes

De Gängeskestocht is een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer door het centrum van Aalten. De gidsen van Aalten verzorgen, tijdens het toeristische seizoen, regelmatig rondleidingen waaraan geïnteresseerden deel kunnen nemen.

Gängeskes
Het patroon van de historische gängeskes is een uniek kenmerk van Aalten. In het oude agrarische esdorp Aalten stonden langs een paar uitvalswegen de kleine boerderijen. Daartussen lagen de goorden of tuinen van de bewoners. De gängeskes zijn van oudsher de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de bewoners van Aalten. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig.

Rondleidingen
De afgelopen jaren is gebleken dat er, zowel vanuit inwoners als vanuit gasten, veel interesse is in het verhaal achter de gängeskes. Een veel gehoorde reactie: “Ik ben geboren in Aalten, maar dit heb ik nooit geweten.” Groepen vanaf 6 personen kunnen de tocht onder begeleiding van een gids ook op afspraak volgen.

‘Op locatie’
Sinds kort kan er ook een ‘Gängeskes op locatie ‘ gehouden worden. Via beelden ‘loopt’ u door het dorp, de gids vertelt.

Inlichtingen
Meer informatie over de Gängeskesroute is te vinden op www.vvvaalten.nl.